Υποθέσεις παρενόχλησης που ο νόμος τιμωρεί

Είμαστε δίπλα σας, σε περίπτωση που βιώσατε οποιοδήποτε είδος παρενόχλησης

Καλέστε μας στα 2160 704 470 | 6981 004 888 ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε.
ΚΑΚΕΣ & ΠΙΕΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

1

Παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας

Στον χώρο εργασίας όλοι περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας και επιθυμούμε για τις ώρες αυτές τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Mobbing & bullying στο χώρο εργασίας

Οι πρακτικές mobbing είναι δυνατό να προέρχονται από τον ίδιο τον εργοδότη ή οποιοδήποτε άλλο άτομο του περιβάλλοντος εργασίας. Αν αιτία του mobbing είναι κάποια διάκριση από εκείνες που ο νόμος απαγορεύει, όπως, για παράδειγμα, διακρίσεις ηλικίας, φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνοτικής καταγωγής ή γενετήσιου προσανατολισμού, τότε χαρακτηρίζεται ως “παρενόχληση” από τον νομοθέτη, σύμφωνα με τον νόμο 3304/2005 και τον νόμο 3896/2010.

2

Παραβατικές εργασιακές συμπεριφορές & χειρισμός του θύματος

Συχνά η παρενόχληση είναι κατ’ εξακολούθηση και επιτίθεται σε ηθικά χαρακτηριστικά του θύματος, πληγώνοντας την προσωπικότητά του, ακόμη και την ίδια του την οντότητα. Παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής και χειριστικής συμπεριφοράς, με τρόπο τέτοιο ώστε να θύμα ακόμη και να καταλογίζει ευθύνες στον εαυτό του. Συχνές πρακτικές είναι οι απειλές, η άσκηση ψυχολογικής βίας, οι προσβολές, η (ορισμένες φορές εξόφθαλμη) άνιση εργασιακή μεταχείριση, η χωρική και πνευματική απομόνωση και οι τιμωρητικές συμπεριφορές, όπως η εξώφθηση σε σφάλματα, η αφαίρεση καθηκόντων, η δυσμενής τοποθέτηση ανάλογα με το οργανόγραμμα της επιχείρησης, η ανάθεση υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για δήθεν ελλιπή απόδοση ή μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων. Αν αναγνωρίσατε κάτι από όλα αυτά σε εργασιακές συμπεριφορές που διστάζετε από μόνος ή μόνη σας να χαρακτηρίσετε παρενόχληση, επικοινωνήστε με την Εύνομος Δικηγορική Εταιρεία και αποκτήστε αυτομάτως έναν ισχυρό νομικό σύμμαχο που θα σας καθοδηγήσει μέσα από το ραντεβού, όπου θα παρουσιάσετε την υπόθεσή σας.

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΘΕΣΗΣ ΩΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Τα στοιχεία & οι προϋποθέσεις που στοιχειοθετούν σεξουαλική παρενόχληση

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί αδίκημα που κατατάσσεται στο ποινικό δίκαιο. Σύμφωνα με τον ορισμό της 27ης/11/1991 Σύστασης της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της αξιοπρέπειας γυναικών και ανδρών κατά την εργασία, ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται η ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης ή άλλη συμπεριφορά, βασιζόμενη στη διαφορά φύλου που θίγει την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών κατά την εργασία. Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση απαιτεί προσεκτικά και σταθερά νομικά βήματα, διότι πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να στοιχειοθετηθεί ουσιαστικά και ο θύτης να τεθεί ενώπιον των πράξεών του. Ο θύτης μιας σεξουαλικής παρενόχλησης είτε επιδιώκει να ικανοποιήσει τις γενετήσιες ορμές του, είτε το επιδιώκει μόνο φαινομενικά με διαφορετικό απώτερο σκοπό. Δεν έχει όμως σημασία για τον νομοθέτη αν η επιθυμία του αυτή είναι προσχηματική.

Προσβολή της προσωπικότητας, προσβολή στα χρηστά ήθη & στη δημόσια τάξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να στοιχειοθετηθεί σεξουαλική παρενόχληση απαιτείται συστηματική συμπεριφορά έμμεσου ή άμεσου σεξουαλικού περιεχομένου.
Η σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με τον νομοθέτη, αντιβαίνει στα χρηστά ήθη και στη δημόσια τάξη, διότι αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας και συγκεκριμένα, της τιμής και της ελευθερίας του παρενοχλουμένου και προκαλεί, ως εκ τούτου, ηθική αυτού βλάβη και δικαίωμα ικανοποίησης αυτής κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 57, 59 και 932 του Αστικού Κώδικα, ενώ, σε ό,τι αφορά την εκδήλωσή της από ισχυρότερο λόγω θέσεως εργασίας πρόσωπο, δηλαδή τον εργοδότη ή ευρύτερα τον προϊστάμενο, συνιστά κατάχρηση δικαιώματος υπό την έννοια της διάταξης του άρθρου 281 του Ασικού Κώδικα, σύμφωνα και με την απόφαση 3623/1997 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Ενημερωθείτε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για να θεωρηθεί μια παρενόχληση ως συστηματική και συγκρίνετε με τη δική σας περίπτωση, για να βοηθηθείτε.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Όταν ο εργαζόμενος νιώθει διαρκώς υπό πίεση, είναι ανάγκη να διευκρινίσει τους λόγους που αυτό συμβαίνει και τις συμπεριφορές που τον πιέζουν.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Λάβετε υπόψη ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο αν η παρενόχληση στο χώρο εργασίας γίνεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Είτε με λόγια κατά πρόσωπο, είτε με γραπτά μηνύματα που έχουν σταλεί σποραδικά, οι καταχρηστικές και χειριστικές συμπεριφορές από την ασφάλεια της ισχυρότερης θέσης δεν παύουν να συμβαίνουν.

ΣΧΟΛΙΚΟ BULLYING

Ανήκει και αυτό στη γενική έννοια της παρενόχλησης, όχι φυσικά της εργασιακής. Εξετάζεται η χρονική διάρκεια, η κατ’ εξακολούθηση άσκησή του, τα μέσα που χρησιμοποιούνται και παράγοντες που αποδεικνύουν ότι ο θύτης υπερείχε και έφερνε σε δύσκολη θέση το θύμα.

Εξειδικευμένοι δικηγόροι της δικηγορικής εταιρείας Εύνομος σε περιπτώσεις εργασιακής παρενόχλησης χειρίζονται με ευαισθησία και εχεμύθεια την υπόθεσή σας, με εσάς παρόντες.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ
Καλέστε μας στα 2160 704 470 | 6981 004 888, εκθέτοντας την υπόθεση σε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο της εταιρείας Εύνομος και αποκτήστε άμεσα τον νομικό σύμμαχο που χρειάζεστε ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε.
Μας εμπιστεύονται
Εμπειρία 25+ ετών στις νομικές υποθέσεις

Στο δικηγορικό γραφείο της εταιρείας Εύνομος, η σχέση πελάτη – δικηγόρου βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αρμονική συνεργασία του εντολέα με τον δικηγόρο του. Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε κάθε υπόθεση που σας απασχολεί.

Με πείρα 25 ετών, η δικηγορική ομάδα της Εύνομος αναλαμβάνει υποθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, επειδή έχει την ευχέρεια να διαθέτει δίκτυο συνεργαζόμενων δικηγόρων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και παράλληλα, έχει βαθιά γνώση υποθέσεων που απασχολούν την ομογένεια εκτός Ελλάδος!