Κατηγορείστε αδίκως για ιατρικό σφάλμα;

Δικαιώματα ιατρών κατά την παροχή των υπηρεσιών τους

Καλέστε μας στα 2160 704 470 | 6981 004 888 ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Η βασική συμβουλή μας! Ενημερώστε αναλυτικά τον ασθενή

Κατά την επικοινωνία του με τον ασθενή, ο ιατρός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή αναλυτικά για τον τρόπο εκτέλεσης της ιατρικής πράξης και τις παρενέργειες που ενδέχεται να προκύψουν από αυτήν.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση είναι καλό να γίνεται ενώπιον τρίτων και συγκεκριμένα, ενώπιον άλλου προσώπου, άλλου ιατρού ή συναδέλφων του γενικότερα, οι οποίοι θα του χρησιμεύσουν ως μάρτυρες στο μέλλον, σε ενδεχόμενη δικαστική εμπλοκή του, εξαιτίας ενδεχόμενης άσκησης αγωγής από τον ασθενή.

Όταν πρόκειται να εκτελεστεί μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση με βεβαρημένη την κατάσταση του ασθενούς, η ενημέρωση θα πρέπει να είναι, κατά προτίμηση, έγγραφη και να αναφέρει ρητώς τις τυχόν παρενέργειες ή επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν.

Σε αυτή την περίπτωση, αν ο ασθενής υπογράψει το σχετικό έγγραφο, είναι δυνατό μετέπειτα να αποδειχθεί ότι έλαβε γνώση των δυσχερειών, που θα αντιμετωπίσει ο ιατρός. Εάν οι συγγενείς του ασθενούς δεν επιθυμούν να γνωρίζει την αλήθεια σχετικά με την κλινική κατάστασή του, τότε θα πρέπει οι ίδιοι να υπογράψουν το έντυπο ενημέρωσης και συναίνεσης στην εκτέλεση της ιατρικής πράξης.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙΡΙΟ ΡΟΛΟ

Όταν το βάρος μη απόδειξης σφάλματος μετακυλίεται στον ιατρό:

Σε περίπτωση άσκησης αγωγής εναντίον του ιατρού, ο ασθενής δεν υποχρεούται να αποδείξει την βλάβη της υγείας του, αλλά μόνο να επικαλεστεί εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θεωρεί ότι χειροτέρευσαν την κατάστασή του και ως εκ τούτου, προξένησαν βλάβη στην υγεία του.

Από την άλλη πλευρά, ο ιατρός υποχρεούται να αποδείξει ότι, κατά την εκτέλεση της ιατρικής πράξης, ενήργησε lege artis, δηλαδή ότι εκτέλεσε τα καθήκοντά του και εφάρμοσε την κατάλληλη ιατρική μέθοδο της επιστήμης του, με βάση την πρακτική που ακολούθησε κι ακόμη, ότι δεν παρέλειψε κανένα απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της θεραπείας ή την αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Πότε στοιχειοθετείται ιατρική ευθύνη
Για να στοιχειοθετηθεί ευθύνη του ιατρού, πρέπει να είναι αμελής η συμπεριφορά του, να οδηγήσει στο ζημιογόνο αποτέλεσμα της βλάβης της υγείας του ασθενούς και να υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της ιατρικής πράξης ή παράλειψης και του ζημιογόνου αποτελέσματος, δηλαδή απαιτείται η πράξη ή η παράλειψη του ιατρού να έχει οδηγήσει στην πρόκληση βλάβης στον ασθενή.

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΙΑΤΡΟΥ

Ο ιατρός οφείλει να καταγράψει στην γνωμάτευσή του αναλυτικώς την πάθηση, από την οποία έχει προσβληθεί ο ασθενής και τις ενέργειες, στις οποίες προέβη για την αντιμετώπισή της.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Καταγράφονται αλλεργίες του ασθενούς σε φαρμακευτικές ουσίες και άλλες παθήσεις του, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εκτέλεση της ιατρικής πράξης.

ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ!

Σε περίπτωση ισχυρισμού του ασθενούς ότι είχε ενημερώσει τον ιατρό για κάποια υποκείμενη νόσο ή αλλεργία, την οποία στην πραγματικότητα είχε παραλείψει να αναφέρει, η έγγραφη ενημέρωση και η καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς διασφαλίζουν τον ιατρό.

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Βεβαιωθείτε ότι στα πρακτικά του χειρουργείου καταγράφηκαν όλες οι επιμέρους χειρουργικές πράξεις που διενεργήθηκαν και ότι η ιατρική γνωμάτευση καταγράφει αναλυτικώς την πάθηση, από την οποία έχει προσβληθεί ο ασθενής και τις ενέργειες, στις οποίες προέβη ο ιατρός για την αντιμετώπισή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τι είδους ευθύνες είναι δυνατόν νομικά να αναζητηθούν από τον ασθενή στον ιατρό. Ενημερωθείτε για την ασφαλιστική κάλυψη των ιατρών, η οποία καλύπτει τους κινδύνους από την άσκηση του επαγγέλματός σας.

ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΧΡΟΝΟ!
Εξειδικευμένοι δικηγόροι της δικηγορικής εταιρείας Εύνομος σε υποθέσεις ιατρικής ευθύνης και υπεράσπισης ιατρών χειρίζονται την υπόθεσή σας με ενδελεχή εξέταση των παραμέτρων. Καλέστε μας στα 2160 704 470 | 6981 004 888 ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε.
Μας εμπιστεύονται
Εμπειρία 25+ ετών στις νομικές υποθέσεις

Στο δικηγορικό γραφείο της εταιρείας Εύνομος, η σχέση πελάτη – δικηγόρου βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αρμονική συνεργασία του εντολέα με τον δικηγόρο του. Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε κάθε υπόθεση που σας απασχολεί.

Με πείρα 25 ετών, η δικηγορική ομάδα της Εύνομος αναλαμβάνει υποθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, επειδή έχει την ευχέρεια να διαθέτει δίκτυο συνεργαζόμενων δικηγόρων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και παράλληλα, έχει βαθιά γνώση υποθέσεων που απασχολούν την ομογένεια εκτός Ελλάδος!