Κανόνες προσωπικών δεδομένων σε Ελλάδα & Ευρωπαϊκή Ένωση

Μη χάνετε χρόνο, αλλά διεκδικήστε το αυτονόητο δικαίωμά σας σεβασμού των προσωπικών σας δεδομένων.

Καλέστε μας στα 2160 704 470 | 6981 004 888 ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Οι ευαίσθητες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα που προστατεύονται

Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατοχυρώνεται, πλέον, με το νόμο 4624/2019 (ΦΕΚ Α’, 137/29-8-2019), ο οποίος τροποποίησε τον προγενέστερο νόμο. Παράγωγο δίκαιο για τα προσωπικά δεδομένα, αποτελεί ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/679, αντίστοιχα, ο οποίος κατοχυρώνει την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και προστατεύεται και από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ορίζει στο άρθρο 8 παρ. 1 τα εξής: Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αφορούν όλες εκείνες τις πληροφορίες του ατόμου, οι οποίες σχετίζονται με θέματα υγείας, με την ταυτότητά του, την οικογενειακή και οικονομική του κατάσταση, την επαγγελματική του ζωή και γενικότερα, πολλές ακόμη πτυχές της ζωής του, οι οποίες συνθέτουν το σύνολο της προσωπικότητάς του και προστατεύονται από το νόμο.

 

Ο ίδιος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι κάθε ζημία, την οποία υφίσταται ένα πρόσωπο ως αποτέλεσμα παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αποζημίωσης από τον υπεύθυνο επεξεργασίας ή τον εκτελούντα την επεξεργασία.

 

Σημαντικό ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων τίθεται κατά την διάρκεια της κήρυξης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η παρατεταμένη χρονική ισχύς των περιοριστικών μέτρων προσβάλλει καταφανώς την προσωπικότητα του ατόμου και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα.

Βαρύτατη προσβολή υπέστησαν τα προσωπικά δεδομένα, με την αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητού [SMS], για την μετακίνηση των πολιτών κατά την εφαρμογή των αυστηρότατων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Μάϊο του έτους αυτού.

Επίσης, σοβαρότατη προσβολή συνεπάγεται και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ή διαγνωστικού τεστ στα καταστήματα εστίασης και σε λοιπά εμπορικά καταστήματα.

Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Περίπτωση πειθαρχικού αδικήματος & έκδοση αποζημίωσης για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, δικηγόρος της Δικηγορικής Εταιρείας Eύνομος χειρίστηκε με επιτυχία υπόθεση παραβίασης των προσωπικών δεδομένων από παράνομη επεξεργασία τους: Σε ιστοσελίδα επαγγελματικού συλλόγου και σε πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου του ίδιου του συλλόγου, για συζήτηση διαφόρων θεμάτων, αναρτήθηκε το ονοματεπώνυμο μέλους του επαγγελματικού συλλόγου, δίχως δική του συναίνεση, ως ονοματεπώνυμο ατόμου που θεωρείται ότι βρισκόταν υπό διερεύνηση για πιθανή διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος.

Το ονοματεπώνυμο έμεινε αναρτημένο για ικανό χρονικό διάστημα και μοιραία, περιήλθε σε γνώση ενός ευρέος κύκλου προσώπων, χρηστών της ιστοσελίδας. Το άτομο, το οποίο θίχτηκε από την ανάρτηση αυτή, ζήτησε τη νομική βοήθεια της Δικηγορικής Εταιρείας Εύνομος. Το μέλος του επαγγελματικού συλλόγου, δια του δικηγόρου της Δικηγορικής Εταιρείας Εύνομος, άσκησε αγωγή αποζημίωσης για τη διαρροή των στοιχείων της ταυτότητάς του στην επαγγελματική ιστοσελίδα, η οποία τον παρουσίαζε ως ελεγχόμενο πρόσωπο για τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος, με την επιπρόσθετη επισήμανση του διοικητικού συμβουλίου της “διερεύνησης της φερόμενης ειδικότητας” του μέλους του.

Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, στην απόφασή του, έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του θιγομένου προσώπου, με την αιτιολογία ότι υπέστη προσβολή η προσωπικότητα, του μέλους του συλλόγου, με την ανάρτηση των προσωπικών του στοιχείων στην ιστοσελίδα. Επίσης, έκρινε ως παράνομη την εν λόγω ανάρτηση και επιδίκασε αποζημίωση κατά του επαγγελματικού συλλόγου, ο οποίος είχε την ιδιότητα του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Υπεύθυνη για τις περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων, είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έχει ως αποστολή της την εποπτεία της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, του νόμου 4624/2019, όπως ψηφίστηκε και ισχύει και άλλων ρυθμίσεων, που αφορούν την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Όλες οι ιστοσελίδες, τα portals, οι ιστότοποι και λοιπές ηλεκτρονικές διαδικτυακές εφαρμογές, που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, έχουν την υποχρέωση να το αναφέρουν ρητά εντός του ηλεκτρονικού τους χώρου.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η διαρροή προσωπικών δεδομένων θεωρείται από τον νόμο διαφορετική περίπτωση από εκείνη της χρήσης προσωπικών πληροφοριών δίχως συγκατάθεση. Η Εύνομος Δικηγορική Εταιρεία διαθέτει την εξειδίκευση να χειριστεί τέτοιες υποθέσεις.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα αναγνωρίζει την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και φροντίζει για την υπεράσπισή της.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Κάθε επιχείρηση που επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα χρηστών ή επισκεπτών οφείλει να συντάσσει λεπτομερή και αναλυτική πολιτική απορρήτου, με όρους και προϋποθέσεις, ώστε να ενημερώνει ξεκάθαρα τον πολίτη και να λαμβάνει τη συναίνεσή του, εάν εκείνος το επιθυμεί.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ελέγξτε αν όντως η προσωπική σας εμπειρία συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων και αν η απάντηση της Δικηγορικής Εταιρείας Εύνομος είναι θετική, αφότου έχει εξετάσει την υπόθεσή σας, και ζητήστε αποζημίωση από τον υπεύθυνο επεξεργασίας είτε είναι ιδιώτης, είτε το δημόσιο.

 

ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΧΡΟΝΟ!
Διεκδικήστε το αυτονόητο δικαίωμά σας σεβασμού των προσωπικών σας δεδομένων. Καλέστε μας στα 2160 704 470 | 6981 004 888 ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε.
Μας εμπιστεύονται
Εμπειρία 25+ ετών στις νομικές υποθέσεις

Στο δικηγορικό γραφείο της εταιρείας Εύνομος, η σχέση πελάτη – δικηγόρου βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αρμονική συνεργασία του εντολέα με τον δικηγόρο του. Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε κάθε υπόθεση που σας απασχολεί.

Με πείρα 25 ετών, η δικηγορική ομάδα της Εύνομος αναλαμβάνει υποθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, επειδή έχει την ευχέρεια να διαθέτει δίκτυο συνεργαζόμενων δικηγόρων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και παράλληλα, έχει βαθιά γνώση υποθέσεων που απασχολούν την ομογένεια εκτός Ελλάδος!