Ο Δημήτριος Σπυρόπουλος, δικηγόρος με μεταπτυχιακό τίτλο στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Εύνομος, παρουσιάζει μαζί με τον Χρήστο Διαλεκτό, δικηγόρο Αθηνών και υποψήφιο Διδάκτορα Δημοσίου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα συνταξιοδότησης.
Στην παρούσα εκπομπή που μπορείτε να παρακολουθήσετε από το YouTube κανάλι της δικηγορικής εταιρείας Εύνομος, αναπτύσσεται το θέμα της λήψης 2 συντάξεων χηρείας από 2 διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία, από τα οποία ελάμβανε σύνταξη ο αποθανών συνταξιούχος. Αυτή τη στιγμή, επιβάλλεται διπλή περικοπή στις συντάξεις χηρείας από 2 διαφορετικά ταμεία, η οποία είναι παράνομη και δεν προκύπτει από την ερμηνεία, ούτε από τον σκοπό του νόμου.
Ειδικότερα στην περίπτωση των συνταξιούχων ΟΓΑ, ο δικαιούχος λήψεως συντάξεως χηρείας υφίσταται πολύ σημαντική περικοπή στο ίδιο δικαίωμά του, δηλαδή στο δικό του δικαίωμα λήψεως κυρίας σύνταξης από τον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να λαμβάνει ένα πενιχρό ποσόν από τη δική του κυρία σύνταξη γήρατος, όταν αποβιώσει ο σύντροφός του και ζητήσει να λάβει την δικαιούμενη σύνταξη χηρείας. Ουσιαστικά, ο εν ζωή συνταξιούχος χάνει μεγάλο μέρος της δικής του σύνταξης, ενώ μετά την μείωση της σύνταξης χηρείας, καταλήγει να λαμβάνει ένα πενιχρό συνολικό ποσόν, το οποίο παραβιάζει την αξιοπρεπή διαβίωση!
Για τους λόγους αυτούς, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια, για τη διεκδίκηση της αυθαίρετης μείωσης των συντάξεων στις περιπτώσεις, που αναφέρθηκαν. Επικοινωνήστε με τη Δικηγορική Εταιρεία Εύνομος, για να καθοδηγηθείτε ως προς τις επόμενες ενέργειες που επιβάλλεται να ακολουθήσετε, μέσα από ένα ραντεβού στα γραφεία μας.
Επιπλέον, στην ίδια εκπομπή αναφέρεται η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων Πάσχα, Αδείας και Χριστουγέννων των συνταξιούχων. Παρατίθεται νομική επιχειρηματολογία, με βάση την οποία δε νοείται η πλήρης κατάργηση ενός περιουσιακού δικαιώματος και εν προκειμένω, των Δώρων, τόσο των συνταξιούχων, όσο και των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει την αντισυνταγματική κατάργηση των δώρων, την οποία θέσπισε η ελληνική πολιτεία με τους μνημονιακούς νόμους. Συνεπώς, η δικαστική διεκδίκηση των επιδομάτων πρέπει να συνεχιστεί και από τους συνταξιούχους και από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.