Διεκδίκηση Δώρων & επιδομάτων συνταξιούχων

Πιλοτική Δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας: Απρίλιος 2022

Καλέστε μας στα 2160 704 470 | 6981 004 888 ή συμπληρώστε τη φόρμα και θα σας καλέσουμε.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΩΡΩΝ ΠΑΣΧΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

1

Προδικαστικό ερώτημα από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’αριθμόν 8898/2021 απόφασή του, θέτει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προδικαστικό ερώτημα, αναφορικά με το εάν έχουν καταργηθεί τα δώρα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, μετά την ψήφιση του Ν. 4387/2016, γνωστού και ως “νόμου Κατρούγκαλου”.

Το δικαστήριο θέτει το ερώτημα εάν τα δώρα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται από το 2016 και έπειτα.

Τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και τα επιδόματα Αδείας αποτελούσαν αυτοτελείς παροχές, οι οποίες συνδέονταν μεν με τον μισθό, αλλά διατηρούσαν την περιουσιακή αυτοτέλειά τους. Συνεπώς, όλως παρανόμως περικόπηκαν ολοσχερώς από το ελληνικό Δημόσιο.

2

Εν αναμονή του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνεδριάσει στις 4 Απριλίου για το θέμα υπό μορφή πιλοτικής δίκης, έπειτα από την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021.

Θα εξεταστεί η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, όχι απλώς μέσω αποζημίωσης (επιστροφή αναδρομικών), αλλά σε μόνιμη βάση. Το ζήτημα τέθηκε στο δικαστήριο σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 8898/2021 απόφαση. Ο λόγος είναι ότι, όπως έκρινε το Πρωτοδικείο, το άρθρο 96 του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4386/2016) θεσπίζει ρητά τον επανυπολογισμό και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όχι όμως και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων αδείας.

Ττο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το 2015 αντισυνταγματική την κατάργησή τους, θα έπρεπε όμως, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, να ορίζεται το ζήτημα με σαφή τρόπο στον Νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε έναν χρόνο αργότερα.

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, καλείται εκ νέου το Συμβούλιο της Επικρατείας να δώσει την οριστική λύση, καθώς, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το θέμα αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους και το συνολικό ύψος χρημάτων που δύναται να διεκδικηθούν από τους συνταξιούχους ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Εφόσον κριθεί ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου του 2016 βαίνει παραλλήλως με την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας, αυτομάτως εγείρονται αξιώσεις εκ μέρους των συνταξιούχων αυτών για την καταβολή αναδρομικών που ήδη ξεπερνούν τα 5,5 έτη (δηλαδή, 66 μήνες) και ίσως ξεπεράσουν τα 5 έτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Άσκηση αγωγών πριν τις 4 Απριλίου 2022

Με δεδομένο ότι η απόφαση επί της Πιλοτικής Δίκης θα αναφέρει στο διατακτικό της ότι τα αποτελέσματά της θα δράσουν για το μέλλον, δηλαδή μετά την δημοσίευσή της και όχι αναδρομικά, όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να ασκήσουν αγωγή πριν την 4η Απριλίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τα Δώρα και τα επιδόματα για το χρονικό διάστημα από το έτος 2016 μέχρι σήμερα.

Η Δικηγορική Εταιρεία Εύνομος, με πολυετή εμπειρία στις νομικές υπηρεσίες, και στις υποθέσεις διεκδίκησης περικοπών συντάξεων, μεταξύ ελληνικού δημοσίου και πολιτών, αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες για την άσκηση της αγωγής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Κλείστε ραντεβού για να δούμε από κοντά όλα τα δικαιολογητικά και να λύσουμε κάθε απορία σας.

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ακόμα και εκείνοι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι προσέφυγαν στην ελληνική δικαιοσύνη για τα δώρα τους και οι αγωγές τους απορρίφθηκαν, μπορούν να προσφύγουν εκ νέου κατά του ελληνικού Δημοσίου!

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και τα επιδόματα Αδείας αποτελούσαν αυτοτελείς παροχές, οι οποίες συνδέονταν μεν με τον μισθό, αλλά διατηρούσαν την περιουσιακή αυτοτέλειά τους. Συνεπώς, όλως παρανόμως περικόπηκαν ολοσχερώς από το ελληνικό Δημόσιο.

ΤΑ ΔΩΡΑ ΗΤΑΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ!

Το ελληνικό Δημόσιο υπέχει αστική ευθύνη, λόγω της πλήρους κατάργησης των δώρων, τα οποία διατηρούσαν την περιουσιακή τους αυτοτέλεια και συνιστούσαν ξεχωριστές παροχές.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ!
Καλέστε μας στα 2160 704 470 | 6981 004 888, ή Συμπληρώστε τη φόρμα, για να μπορείτε να έχετε χρόνο να ετοιμάσετε τα έγγραφά σας και να βρίσκεστε εντός προθεσμιών!
Μας εμπιστεύονται
Εμπειρία 25+ ετών στις νομικές υποθέσεις

Στο δικηγορικό γραφείο της εταιρείας Εύνομος, η σχέση πελάτη – δικηγόρου βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αρμονική συνεργασία του εντολέα με τον δικηγόρο του. Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε κάθε υπόθεση που σας απασχολεί.

Με πείρα 25 ετών, η δικηγορική ομάδα της Εύνομος αναλαμβάνει υποθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, επειδή έχει την ευχέρεια να διαθέτει δίκτυο συνεργαζόμενων δικηγόρων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και παράλληλα, έχει βαθιά γνώση υποθέσεων που απασχολούν την ομογένεια εκτός Ελλάδος!