Προσβολή προσωπικότητας μέσω ανάρτησης στο Facebook: Η δικηγορική εταιρεία Εύνομος ενημερώνει για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις

Αποζημίωση για προσβολή προσωπικότητας μέσω ανάρτησης στο Facebook – Δικαστική δικαίωση για πελάτη της Εύνομος

Η Δικηγορική Εταιρεία Εύνομος ειδικεύεται στην παροχή εξειδικευμένης νομικής υποστήριξης στους πελάτες της, σε θέματα, που αφορούν την προστασία της προσωπικότητας από παράνομες προσβολές. Πρόσφατα, η εταιρεία αντιμετώπισε με επιτυχία και δικαίωσε πελάτες της σε υπόθεση, που αφορούσε, ουσιαστικά, την χρήση του facebook για προσβολή της προσωπικότητάς τους. Με την απόφαση υπ’αριθμ. 95/2023, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κορίνθου καθόρισε σαφή κριτήρια και προϋποθέσεις για την πράξη της δυσφήμισης κάποιου, μέσω αναρτήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Το θέμα επικεντρώθηκε σε οδοντιάτρους, οι οποίοι, δέχθηκαν επίσκεψη μικρών μαθητών στο οδοντιατρείο τους, για την διοργάνωση ενός διαδραστικού σεμιναρίου από σχολείο, με αντικείμενο την εξοικείωση των μικρών μαθητών με το περιβάλλον του οδοντιατρείου και την ενημέρωσή τους, για θέματα στοματικής υγείας. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ανάρτηση ήταν δυσφημιστική, λόγω του ειρωνικού ύφους της, τής αναφοράς για παραβατική συμπεριφορά του οδοντιάτρου και για τάχα επανειλημμένη διαφήμιση των υπηρεσιών του, καθώς και για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο τρόπος αναφοράς στο facebook προξένησε, βλάβη στην επαγγελματική υπόσταση του οδοντιάτρου, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την διαγραφή της επίμαχης ανάρτησης από το Facebook και τη ανάρτηση του διατακτικού της απόφασης του δικαστηρίου, στην προσωπική σελίδα τού εναγόμενου στο Facebook. Η υπόθεση αυτή επισημαίνει τους νομικούς περιορισμούς, που υφίστανται για την διατύπωση γνώμης, μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όταν η έκφραση τής γνώμης υπερβαίνει τα όρια του νόμου και γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταλήγει στον δημόσιο εξευτελισμό και διασυρμό του προσώπου.

Η «Εύνομος» υποστήριξε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των θιγομένων οδοντιάτρων και εξέθεσε ότι η ανάρτηση ξεπέρασε τα όρια της θεμιτής και νόμιμης κριτικής και μετατράπηκε σε επίθεση κατά της αξιοπρέπειας και της τιμής των παθόντων. Από την υπόθεση αυτή εξάγεται το συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός στην συμπεριφορά του και στις ενέργειές του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διότι, λόγω του χαρακτήρα τους και τους τρόπου λειτουργίας τους, μπορούν να αποτελέσουν μέσον προσβολής της προσωπικότητας αι ο χρήστης να κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

[δημοσιεύθηκε στις 27-12-2023 σε https://www.policenet.gr]

  • Feature Posts
  • Δημοφιλή
  • Τελευταία Νέα
  • Tags

Ρωτήστε μας