Δικαιώθηκαν κληρονόμοι συνταξιούχου – Ακυρώθηκε πρόωρη κατάσχεση λογαριασμών

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σε πρόσφατη απόφαση του, έκρινε ως πρόωρη την κατάσχεση που είχε επιβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό κληρονόμων συνταξιούχου που είχε αποβιώσει, για συντάξεις, αχρεωστήτως ληφθείσες από τον θανόντα.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού ταμείου προς τον αποβιώσαντα συνταξιούχο

Στην περίπτωση οφειλής συνταξιούχου που φεύγει από τη ζωή είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει το ασφαλιστικό ταμείο, ως προς αυτόν.

Στην περίπτωση αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους κληρονόμους τού αποβιώσαντος συνταξιούχου, όπως είναι, για παράδειγμα, η μηνιαία καταβολή της σύνταξης που συνεχίζεται μέχρι να δηλωθεί στην πολιτεία ο θάνατός του, το ασφαλιστικό ταμείο έχει υποχρέωση να καλέσει σε ακρόαση τους κληρονόμους του αποθανόντος συνταξιούχου. Αυτό πρέπει να έχει γίνει πριν την έκδοση της ατομικής διοικητικής πράξης καταλογισμού, κατά ρητή συνταγματική επιταγή τού άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στη συνέχεια, το ασφαλιστικό ταμείο εκδίδει την πράξη καταλογισμού κατά των κληρονόμων του συνταξιούχου. Οι κληρονόμοι έχουν δικαίωμα να προσβάλλουν την πράξη με ένσταση, ενώπιον τής αρμόδιας διοικητικής επιτροπής του ασφαλιστικού ταμείου.

Η δικαστική απόφαση που δικαίωσε τους κληρονόμους

Στην πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, οι κληρονόμοι άσκησαν ένσταση στην τοπική διοικητική επιτροπή του ΙΚΑ και προέβαλλαν τους ισχυρισμούς τους, αναφορικά με τη νομιμότητα ή μη τής πράξης καταλογισμού. Αυτή είναι μια πράξη που η Εύνομος δικηγορική εταιρεία μπορεί να αναλάβει για λογαριασμό σας.

Ενώ όμως εκκρεμούσε ακόμη η διαδικασία της εκδίκασης τής ένστασης, από την αρμόδια διοικητική επιτροπή, το ΙΚΑ προχώρησε σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών των κληρονόμων. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε πρόωρα, πριν ακόμα κριθεί η διαφορά σε επίπεδο ενστάσεως και πριν οριστικοποιηθεί η οφειλή κι έτσι, ακύρωσε την κατάσχεση.

Η δικαστική απόφαση: Μια νίκη της δικηγορικής εταιρείας Εύνομος

Τη συγκεκριμένη υπόθεση χειρίστηκε η Εύνομος δικηγορική εταιρεία, με εξειδικευμένο δικηγόρο μας που ειδικεύεται στο διοικητικό δίκαιο και στις αναγκαστικές εκτελέσεις του Δημοσίου για παντός είδους οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην Εύνομος δικηγορική εταιρεία αντιμετωπίζουμε με άρτια νομική κατάρτιση και κατόπιν μακροχρόνιας εμπειρίας τα ζητήματα της διοικητικής εκτέλεσης. Πριν φτάσει ο διοικούμενος στο στάδιο της εκτέλεσης, επιβάλλεται προηγουμένως να έχει αμφισβητήσει την οφειλή.

Χρειάζεται προσοχή, επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες, οι οποίες δεν πρέπει να παρέλθουν χωρίς την κατάλληλη νομική αντίδραση! Η Εύνομος δικηγορική εταιρεία είναι εδώ για να σας βοηθήσει σ’ αυτό το ζήτημα και σε άλλα αντίστοιχα. Η κερδισμένη δικαστική απόφαση για τους κληρονόμους δείχνει ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλετε.

  • Feature Posts
  • Δημοφιλή
  • Τελευταία Νέα
  • Tags

Ρωτήστε μας