Παραβίαση προσωπικών δεδομένων με αποστολή ηλεκτρονικών επιστολών από Ευρωβουλευτή σε Έλληνες του εξωτερικού 

Διασφάλιση της προστασίας τών προσωπικών δεδομένων – Η περίπτωση της διαβίβασης δεδομένων σε ευρωβουλευτή

Εν μέσω της ραγδαίας προόδου στην τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών, η ενδεχόμενη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Προσφάτως, παρουσιάστηκε ένα εξέχον περιστατικό, όταν μία Ελληνίδα ευρωβουλευτής έστειλε διαφημιστικά, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις δηλωθείσες, μέσω τής πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο, ομογενείς, το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των θυμάτων, σε διαφόρους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι παραλήπτες ισχυρίστηκαν ότι δεν έδωσαν οι ίδιοι τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στην ευρωβουλευτή, ούτε συναίνεσαν στην αποστολή ηλεκτρονικής επιστολής, γεγονός που προκάλεσε βάσιμε ανησυχίες για ενδεχόμενη παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η αλληλουχία των γεγονότων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επέτρεψε την πρόσβαση σε αυτές τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ψηφοφόρων, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους δεδομένα εγγραφής τους στην πλατφόρμα επιστολικής ψήφου των ομογενών, χωρίς να έχει καμία έγκριση και ρητή συναίνεση των ατόμων, που δήλωσαν τα στοιχεία τους. Το περιστατικό αυτό όχι μόνο καταδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να γίνει παράνομη επεξεργασία τών προσωπικών δεδομένων, αλλά εγείρει σοβαρότατες αμφιβολίες, όταν τα ίδια τα δημόσια όργανα, που είναι υπεύθυνα για την ασφαλή τήρηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, τα δημοσιοποιούν παρανόμως σε τρίτους, χωρίς νόμιμο δικαίωμα. Ουσιαστικά, το ίδιο το κράτος, που οφείλει να προστατεύει τον πολίτη, παρανομεί.

Τα άτομα, που έχουν προσβληθεί από την παράνομη επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν δικαστικώς την προστασία τους. Ειδικότερα, οι παθόντες μπορούν να προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια και να ζητήσουν αποζημίωση για την προσβολή που υπέστησαν από τις ζημιογόνες πράξεις, τόσο από το κράτος, όσο και από την ευρωβουλευτή, η οποία θεωρείται τρίτο πρόσωπο και απέστειλε τις ηλεκτρονικές επιστολές, χωρίς να έχει δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Με αφορμή την υπόθεση αυτή, συνάγεται το δυσμενές συμπέρασμα ότι ο ΄Ελληνας πολίτης είναι εκτεθειμένος και εν πολλοίς απροστάτευτος, απέναντι στις αυθαιρεσίες τού ελληνικού δημοσίου

Η Δικηγορική Εταιρεία Εύνομος, η οποία έχει χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις και διαθέτει ευρεία τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο της προστασίας προσωπικών δεδομένων, συνιστά στους πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι, απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και να διεκδικούν την αυτονόητη προστασία των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων με κάθε νόμιμο μέσον.

[δημοσιεύθηκε στις 5-3-2024 σε https://www.policenet.gr]

  • Feature Posts
  • Δημοφιλή
  • Τελευταία Νέα
  • Tags

Ρωτήστε μας